5. WAMP Installatie

Naar analogie met LAMP - Linux + Apache + MySQL + PHP - is er sedert een tijdje ook WAMP: Windows + Apache + MySQL + PHP. Je kan een WAMP-installatie afhalen van het Internet via http://www.e-novative-download.de/wamp/e-novative_wamp.exe. Daarmee zijn de eerste drie secties van dit hoofdstuk gedekt: dit programmaatje zal Apache, MySQL en PHP installeren op je computer.

Let wel: naamresolutie moet je afzonderlijk in orde brengen. WAMP installaties dienen meestal om lokaal op je PC testen uit te voeren. Het is in zo’n geval meestal wel voldoende om, net zoals op een Linux systeem, het lokale Hosts bestand te gebruiken om namen aan IP-adressen te koppelen (in Windows XP: systemroot\System32\Drivers\Etc\Hosts). Het kan ook best zijn dat deze dienst al geconfigureerd is, vooral in grotere omgevingen. Bij twijfel vraag je best raad aan je netwerkbeheerder.

[Tip] Overzicht

Op http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/winxppro/reskit/c24621675.mspx vind je een overzicht van de mogelijkheden voor naamresolutie op MS Windows.

[Let op] SSL

Klaarblijkelijk ondersteunt WAMP momenteel nog geen Secure Socket Layer (SSL). Je krijgt hierover op het einde van de installatieprocedure een boodschap te zien. Om naadloos te kunnen verderwerken, dien je in het bestand c:\windows\php.ini de regel „extension=php_openssl.dll” op te zoeken en in commentaar te zetten. Dat doe je door er een puntkomma voor te plaatsen:

															;extension=php_openssl.dll
			

Als alles goed gaat, kan je in je webbrowser een testpagina openen.

randomness