Een afbeelding met begeleidende tekst

Bij het onderstaande antwoord wordt ervan uitgegaan dat de tekstverwerker TinyMCE is geïnstalleerd. Zie hier voor een gebruiksbeschrijving van deze module.

Een afbeelding kan direct in een pagina geplaatst worden. Dit kan met het icoon Voeg afbeelding toe. Dit wordt uitgebreid beschreven in „voeg een afbeelding toe”. Met behulp van de optie „Verticale marge” resp. „Horizontale marge” kan ervoor worden gezorgd dat er voldoende witruimte rond de afbeelding aanwezig is. Als er onder de afbeelding ook nog begeleidende tekst komt, zoals een onderschrift, dan is deze optie niet voldoende. De tekst kan meestal niet op de gewenste plaats onder / boven of naast de afbeelding gepositioneerd worden. Dit is zeker het geval als de breedte van de tekst groter is dan de breedte van de afbeelding. Sommige personen hebben een extra groot lettertype ingesteld op hun browser. En niet alle browsers geven de tekst even groot weer. U hebt niet in de hand hoe de tekst er precies uit komt te zien ten opzichte van de afbeelding.

Er zijn twee oplossingen voor een bijschrift:

1. plaats de afbeelding op een aparte regel

Doe dit zonder „Uitlijning” en zet op de volgende regel het onderschrift en ga een of twee regels lager door met de normale tekst. Dit kan goed werken voor een brede afbeelding. Maar bij een hoge smalle afbeelding is dit over het algemeen niet fraai. Gebruik eventueel de centreerfunctie voor de afbeelding én de tekst (icoon centeren).

2. werk met een tabel. Een mogelijk nadeel is dat een tabel alleen links, rechts of midden op de pagina geplaatst kan worden, waar een afbeelding meer opties heeft

Hieronder wordt ervan uitgegaan dat het bijschrift bij de afbeelding onder de afbeelding zelf moet komen. Komt deze op een andere plaats dan wordt uit de beschrijving duidelijk hoe de tabel gemaakt en gevuld moet worden.

Op pagina „werken met tabellen” wordt uitgelegd hoe een tabel gemaakt kan worden. Als we de afbeelding links of rechts op de pagina willen plaatsen is een tabel van 2 kolommen en 2 rijen voor ons doel ideaal. Moet de afbeelding in het midden staan, kies dan voor 3 kolommen en 2 rijen.

Zet de afbeelding op de volgende plaats in de tabel:
1. Afbeelding moet links komen: in de linker bovenhoek.
2. Afbeelding moet rechts komen: in de rechter bovenhoek.
3. Afbeelding moet in het midden komen: in de 2e kolom bovenin.

De overblijvende kolom(men) boven zorgt/zorgen voor voldoende afstand tot de tekst.

In de cel onder de afbeelding komt het bijschrift. Meestal is het centreren van de tekst aan te bevelen. Eventueel kan de achtergrond van deze cel gekleurd worden, waarbij de kleur van de achtergrond afhankelijk is van de opmaak van de website. Vaak is een lichtgrijze (= kleur #cococo) of witte achtergrond (geen kleur opgeven) gewenst (zie tabblad „Geavanceerd”).

Een tabel krijgt automatisch boven en onder extra witruimte.

Zie ook „Verkleinen van een afbeelding”.

randomness