FAQ Technisch


Veel gestelde vragen over meer technische onderwerpen.

Ik ga ervan uit dat bij de website-instellingen als voorpagina „node” is ingesteld. Dit is de verstekwaarde van Drupal. Als hier een andere waarde staat, dan is het onderstaande niet van toepassing.

 lees verder »

Ja dat is goed mogelijk, maar daarvoor moet door de webmaster wel het PHP-filter geinstalleerd zijn en beschikbaar zijn gesteld.

In Drupal 6 moet dit filter ingeschakeld worden bij de geinstalleerde modules: „Beheren > Site-constructie > Modules”. Kijk bij het onderdeel „Kern - optioneel” en schakel de PHP-filter in.

Stel het filter beschikbaar bij „Beheren › Site-instellingen › Invoerformaten” opgegeven worden welke rollen dit filter mogen gebruiken.

 lees verder »

In „Welk lettertype of font kan ik gebruiken?” is beschreven welke standaard lettertypes (of fonts) gebruikt kunnen worden. De beperking hierin vloeit voort uit het beschikbaar moeten zijn van de gebruikte fonts op de computer waarop een webpagina wordt weergegeven. Al heel wat jaren wordt gezocht hoe deze beperking opgeheven kan worden.

 lees verder »

Er moet veel in de gaten worden gehouden bij het opmaken van tekst op een website. Hieronder staan enkele basisbegrippen en technieken en vervolgens zeven regels die het lezen van een website aantrekkelijk maken.

Meestal bestaat een groot deel van een website uit tekst. Het is de normaalste manier van overdracht van informatie. Daarom is het van belang aandacht aan te besteden aan de opmaak. De manier van opmaken heeft een zeer grote invloed op het uiterlijk - de „look and feel” - van de pagina en belangrijker, hoe gemakkelijk deze gelezen kan worden.

 lees verder »

U kunt, met de standaard Drupal-instellingen, bestanden uploaden met de volgende extensies: ‘jpg jpeg gif png txt doc xls pdf ppt pps odt ods odp’. Heeft uw bestand een andere extensie, dan zal dit worden geweigerd. Als u bestanden met andere extensies wilt uploaden en erop vertrouwt dat dit nooit problemen geeft, dan kunt u de lijst met toegestane bestandsextensies aanpassen via: Beheren » Site-instellingen » Bestand-uploads. Per gebruikersrol is op te geven welke extensie u toestaat.

De achtergrondkleur van de tekstverwerker TinyMCE is transparant, ofwel gelijk aan de kleur van de originele achtergrond van de website. In een aantal gevallen is dit ongewenst.

Met onderstaande CSS-instructies is de kleur zelf in te stellen. Zet deze instructies achteraan in (meestal) het bestand style.css en pas het eventueel aan. Onderstaande instructies zorgen voor een zwarte letter op een licht grijze achtergrond.

 lees verder »

Soms is het gewenst een tekst in een van de zijkanten (of blok) van de website te plaatsen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden.

 lees verder »

De lettergrootte op een website kan in verschillende maateenheden worden opgegeven: pixels, EM’s, percentage en punten.

Als basis kan deze vertaaltabel worden aangehouden: 16 pixels = 1 em = 100% = 12 pt.

Een handige opzoektabel staat op de website PX to EM.

Op een website kunnen niet alle lettertypen (in het Engels font genoemd) gebruikt worden die op uw eigen computer staan. De reden is simpel: een website kan alleen worden weergegeven met behulp van de fonts die op de computer staan van de bezoeker van de website. Niet ieder besturingssysteem (zoals Windows, Mac-OS, Linux) en zelfs niet iedere versie van hetzelfde besturingssysteem beschikken over dezelfde fonts. Vaak zijn wel een aantal ongeveer dezelfde fonts aanwezig, maar hebben deze (wegens auteursrechten) een andere naam.

 lees verder »

Het opvragen van het inlogscherm is altijd mogelijk via de URL (= paginanaam). Tik in je browser „www.example.com/?q=user” in. Vervang uiteraard „example.com” door de domeinnaam van de eigen website. Dan volgt het normale pagina inlogscherm. Dit werkt ongeacht of „schone URL’s” ingeschakeld is of niet.

 lees verder »

Vroeger was alles eenvoudiger. Er was maar één soort computer waarop een webbrowser kon draaien. Je maakte een favicon, zette die in de root van je website, paste de instelling van je sjabloon/thema/template aan en klaar. Tegenwoordig is er een veelvoud aan apparaten: telefoons, tablets en desktops in vele schermmaten.

 lees verder »

Voor uw website is gekozen om TinyMCE als editor (tekstverwerker) te gebruiken. De reden is de grote functionaliteit en de goede aansluiting op de huidige tekstverwerkers.

De functionaliteit wordt echter beïnvloed door de webbrowser die u gebruikt. Een webbrowser is het programma dat u gebruikt om een webpagina aan te maken of te wijzigen.

 lees verder »

De vraag betreft het bijhouden van de inhoud van de website. Hiervoor is als editor (tekstverwerker) TinyMCE in gebruik. De ondersteuning van deze editor in de diverse browsers verschilt enorm.

Voor windows zijn de belangrijkste browsers:

 lees verder »

Dit is een beschrijving van de installatie van het gratis Windows-programma IrfanView: www.IrfanView.net/. Het programma is in het Engels, maar met behulp van de goede vertaalmodule werkt het geheel in het Nederlands. Het programma is niet geschikt voor andere besturingssystemen.

Omdat de website van IrfanView in het Engels is, volgt hier het stappenplan om de software op de pc te zetten. Deze beschrijving is op 27 januari 2007 gemaakt op basis van de IrfanView website van dat moment.

1. Installatie

In de linker kolom staan de knoppen: „Download” en direct er onder „IrfanView languages” ofwel vertalingen van IrfanView. Beide knoppen hebben we nodig.

 lees verder »

Op de Drupal-website staat een link naar het programma Winzip. Sinds de functionaliteit van Winzip in Windows is ingebouwd, moet voor het programma Winzip zelf worden betaald (vanaf versie 9). In Windows is echter alleen het eigen bestandsformaat van Winzip ingebouwd, en niet de andere formaten die Winzip ook kan de-comprimeren, zoals tar.gz. Via deze link kan de laatste gratis versie van Winzip worden gedownload.

 lees verder »
randomness