Hoe maak ik een link naar een PDF, Word of ander tekstbestand

Bij het onderstaande antwoord wordt ervan uitgegaan dat de tekstverwerker TinyMCE is geïnstalleerd. Zie hier voor een gebruiksbeschrijving van deze module.

Het doel is het aangeven op de pagina dat er een bestand kan worden gelezen/gedownload. Als het een normaal downloadbaar bestand is (zoals een .exe, .pdf, .doc, .txt, enz.) weet de browser van de bezoeker precies hoe een dergelijk bestand gedownload kan worden. U hoeft hiervoor verder niets te doen. Er moet wel een link zichtbaar zijn naar het bestand.

Voor het toevoegen of wijzigen van een link naar het bestand is het van belang dat het bestand op deze of op een andere website aanwezig is. Het maken van een link naar een bestand is vergelijkbaar met het maken van een hyperlink naar een andere pagina.

Als het bestand op een andere website staat, hoeft u hier verder nog niets te doen. Over het algemeen is het minder/niet verstandig om direct naar een dergelijke bestand te verwijzen omdat u er nooit vanuit kan gaan dat dit bestand op dit adres beschikbaar blijft. Als het bestand beschermd is met auteursrechten en u kunt de rechten niet overnemen, dan is dit een optie.

Om een bestand vanaf de eigen computer op de website te zetten, gaat u als volgt te werk:

 1. Bij het toevoegen/wijzigen van een (boek-)pagina kunt u in het onderdeel „Bestandsbijlages” bestanden bijvoegen.
 2. U gaat op de pagina naar de plaats waar u de link naar het bestand wilt zetten.
 3. Maak een beschrijvende tekst dat het bestand kan worden gedownload en selecteer dit tekstdeel. Vervolgens klikt u in de knoppenbalk op het icoon: icoon van de link.
 4. In het nu geopende venster vult u de volgende zaken in:
  1. Achter URL-link: de naam van het bestand dat gedownload moet worden De naam is afhankelijk van de website waar de pagina staat.
   • Bestandsbijlagesstaat het bestand op uw eigen website: upload het bestand naar de website via „bestandsbijlages” en geef dan hier de Drupal-naam van het bestand in. Zorg ervoor dat:
    • Drupal 5:
     alleen het deel van de Drupal-bestandsnaam vanaf „/files” als bestandsnaam wordt ingegeven.
    • Drupal 6:
     alleen het deel van de Drupal-bestandsnaam van „/sites/default/files” als bestandsnaam wordt ingegeven.
    • Drupal 7:
     klik met de rechtermuisknop op de Drupal-naam en kies in het extra menu voor (in Firefox:) „koppelingslocatie kopiëren” (in andere browsers kan deze omschrijving iets anders zijn).
   • staat het bestand op een andere website, dan moet voor de websitenaam altijd eerst „http://” staan, gevolgd door de echte naam. Dus bijvoorbeeld: „http://www.drupalhandboek.nl/files/bestandsnaam.pdf”.
  2. Achter Doel: bij pdf’s: wijzig „In dit venster / frame openen” in „In nieuw venster openen (_blank)”. De pdf wordt dan in een ander venster of tabblad geopend, zodat de bezoeker de pagina met pdf kan dichtklikken en op de website blijft.
  3. Bij Titel: eventueel de bestandsnaam. Deze zal in een apart venster verschijnen als de cursor boven de link wordt gehouden.
  4. Bij Klasse : de opmaakstijl van de link. Dit is alleen relevant voor meer technisch aangelegde gebruikers of gebruikers met speciale instructies.
  5. Er wordt hier niet ingegaan op de overige tabbladen omdat deze alleen relevant zijn voor meer technisch aangelegde gebruikers of gebruikers met speciale eisen.
 5. Bij Drupal 7 kan het automatisch tonen van bijlagen ingesteld zijn onder aan de tekst. Deze kan dan in- en uitgeschakeld worden met het „Weergave” selectieblokje.
 6. Het is - als service aan de bezoeker - gebruikelijk om achter de naam van het bestand het bestandstype en de bestandsgrootte te vermelden. Hiermee kan deze zien of het bestand geopend kan worden. Gebruikelijk is de volgende schrijfwijze: (.doc 91Kb), zodat de tekst op de pagina er als volgt uit zou kunnen zien: Download hier het bestand (.doc 91Kb).
 7. Als het een pdf bestand betreft kan eventueel een vermelding worden geplaatst dat, via een extra aan te maken link naar de Adobe website, het Acrobat Reader programma kan worden gedownload. De URL (= paginanaam) is: http://get.adobe.com/nl/reader/. Uiteraard komt dan achter de bestandsnaam „.pdf” met de bestandsgrootte te staan, bijvoorbeeld: (.pdf 102Kb).