Je Drupal website verhuizen in 10 stappen

Naar een andere hostingprovider met je website? Of je website op de eigen pc gebouwd en nu naar een hostingprovider? Hieronder staan de stappen die je moet uitvoeren om zo’n site verhuizing succesvol af te ronden.

Stap 1: Je nieuwe hosting bedrijf kiezen. Redenen om te verhuizen ben je waarschijnlijk al tegen gekomen: prijs, techniek, bandbreedte of anders.

Stap 2: Informeer je oude hostingprovider over de verhuizing en vraag het token (of verhuiscode) op (noodzakelijk voor onder andere domeinnamen eidigend op: .nl / .com / .net / .org / .biz / .info / .us / .in / .cn / .com.cn / .net.cn / .org.cn / .mobi / .fr en .de).
Een net geformuleerde e-mail, fax of brief helpt zeker. Soms kan / moet het via het beheer-paneel van de provider.

Stap 3: Leeg de cache tabellen (via beheren/instellingen - prestaties en/of via phpMyAdmin) en maak daarna een back-up van je database (meestal MySql) via bijvoorbeeld phpMyAdmin via de exportfunctie. Let erop dat je een backup maakt met zowel de structuur en de data (= gegevens) van je hele database en sla deze op op de harde schijf van je computer.

Stap 4: Maak via FTP een volledige back-up van je website (programma’s, afbeeldingen, enz.). Vergeet je .htaccess file niet te kopiëren !! Dit laatste kan niet met elk FTP programma, maar wel altijd via het beheer-paneel van de provider.

Stap 5: Vraag de domein verhuizing aan bij de nieuwe hostingprovider. Stuur het token mee dat je van je oude provider hebt ontvangen. Wachten op de bevestiging van verhuizing en de technische gegevens van je nieuwe hostingprovider.

Stap 6: Maak je nieuwe database en de bijbehorende gebruiker aan of laat deze aanmaken.
Let op: deze gegevens heb je nodig in stap 9.

Stap 7: Als je site overgezet is en je ziet je nieuwe tijdelijke start pagina, dan kun je verder.

Stap 8: Log in op je phpMyAdmin programma en importeer de backup van je MySql database.

Stap 9: Pas in je settings.php bestand de database (versie 5, 6: $db_url, versie 7: $databases[‘default’][‘default’]) aan met de gegevens van je nieuwe database uit stap 6.

Stap 10: Upload via FTP alle programma, afbeeldingen, enzovoorts weer up en controleer daarna of alles werkt zoals verwacht.

Problemen kunnen er zijn met bepaalde (extra) modules (programma’s), maar meestal is dit terug te voeren naar een slechte ftp back-up die je genomen hebt van de eerste provider. Maar de oorzaak kan ook een andere versie van PHP zijn: PHP 5.3 controleert strenger op allerlei taalconstructies. Tevens zijn een aantal functies vervallen, maar ook een groter aantal nieuwe toegevoegd.

Houdt er rekening mee dat e-mails nog to maximaal 3 dagen na de verhuizing van de domeinnaam op de oude webserver kunnen aankomen. Om geen e-mails te verliezen die op de oude webserver worden afgeleverd kun je deze vóór de verhuizing automatisch door laten sturen naar een e-mailadres op een andere domeinnaam (bijvoorbeeld die van je eigen internetprovider of een gratis e-mailadres bij Gmail, Microsoft of anderen).

Let op: Drupal 5 werkt alleen op PHP 5.2 of lager. Drupal 6 op PHP 5.1 of hoger.  Drupal 7 op PHP 5.3 of hoger.

PS. Voor je begint …. Back-UP, Backup, BackUp !!!!

Voor een uitgebreider beschrijving (in Engels) zie „Migrating a site”.

randomness