Taal aanpassen in Drupal 7

Sommige hostingproviders hebben diverse populaire CMSsen voorgeinstalleerd op hun servers staan. Een klant kan deze dan eenvoudig, via een keuzemenu, op de eigen site zetten. Helaas is dat vaker alleen de standaard versie, dus de Engelse taalversie, zoals bij Drupal. Je moet dan zelf de taal op Nederlands zetten en als je het Engels niet zo machtig bent en voor het eerst met Drupal wilt gaan werken, is het een echte uitzoekklus. Hieronder wordt beschreven hoe je dat in enkele stappen doet.

In de beschrijving hieronder staan de benodigde pagina’s als deel van de URL. Je moet er zelf je eigen domeinnaam voor zetten. Dus:
admin/config/regional/language
wordt als URL dan:
www.example.com/admin/config/regional/language
waarbij je uiteraard example.com moet vervangen door je eigen domeinnaam.

Stap 1: download het Nederlandse taalbestand

Ga naar de officiële Drupal website, klik op „Download & Extend”, vervolgens op „Dutch” (als dat er niet in staat op „All Translations” en vervolgens op „Dutch”). Scroll naar beneden naar de paragraaf „Top downloads” en klik dan op „Drupal core”. Let er op dat je op „Drupal core” van de juiste versie klikt. Hiermee download je het Nederlandse taalbestand naar de eigen harde schijf.

Stap 2: stel de taal Nederlands in op je eigen Drupal website

Ga in je eigen website naar de taalinstelling via pagina Configuration vervolgens Languages (kruimelpad: Configuration » Regional and language; URL: „admin/config/regional/language”) en klik op „Add language”. Kies in het afrolmenu Nederlands en klik op „Add language”.

Je komt weer op pagina „admin/config/regional/language”. Klik in de kolom „Default” op het rondje achter Dutch en klik op „Save configuration”. Je website staat nu op Nederlands als standaard taal.

Stap 3: plaats de vertalingen op je site

Ga nu naar de vertaal-interface via pagina Configuration vervolgens Translate interface (kruimelpad: Configuration » Regional and language » Translate interface en URL: „admin/config/regional/translate”) en klik rechts boven op tabblad import (URL: „admin/config/regional/translate/import”).

Onder „Import translation” klik je op de knop (met de tekst in het Nederlands: Bladeren) en selecteer het .po bestand op je eigen harde schijf. Klik na selectie in het geopende selectiescherm op „Open” of „Openen”. Je bent weer terug in het drupal-scherm en klikt onderaan op import.

Vanaf dat moment is de Nederlandse vertaling compleet en ben je op het punt waar je wilde zijn.

Stap 4: controleer of je met de juiste Drupal versie werkt.

Deze stap heeft op zich niets te maken met de vertaling, maar niet alle hostingproviders zetten steeds de laatste Drupal versie op hun website. De kans dat een oudere versie is geïnstalleerd is aanwezig. Controleer dit voor de zekerheid. Het is zeer gewenst om steeds de laatste versies te gebruiken. Hierin zijn alle bekende veiligheidslekken  en fouten/foutjes opgelost. Als je Drupal toch moet bijwerken kun je nu eventueel Drupal installeren met automatisch bijwerken van vertalingen. Kijk hier voor de beschrijving ervan.

Voor de controle op updates ga je naar de pagina Beschikbare updates via Rapportages en dan naar Beschikbare updates (URL: „admin/reports/updates”). Daar staan voldoende aanwijzingen hoe je de nieuwste versie kunt ophalen op de Drupal website.
Stel eventueel op het tabblad „Instellingen” in dat je bericht wilt krijgen van beschikbare updates.

randomness