Voeg een Word-tekst met afbeelding toe - stappenplan

Bij het onderstaande antwoord wordt ervan uitgegaan dat de tekstverwerker TinyMCE is geïnstalleerd. Zie hier voor een gebruiksbeschrijving van deze module.

In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe een Word-tekst met een afbeelding (een foto, plaatje, enz.) in een pagina op uw website wordt gezet.

1. Uitgangspunten

  1. U hebt een artikel, gemaakt met Word, waarin een of meerdere afbeeldingen staan. Het gehele artikel wordt op uw Drupal-website gepubliceerd.
  2. Het programma Irfanview wordt gebruikt voor het opslaan van de afbeelding op de harde schijf en het eventueel aanpassen van het formaat ervan. U kunt ook uw eigen favoriete programma hiervoor gebruiken als dit vergelijkbare mogelijkheden heeft. Indien u nog geen programma hebt of uw programma beschikt niet over deze mogelijkheden, installeer dan eerst Irfanview (zie: Installatie van IrfanView).
  3. U bent bekend met het toevoegen van een afbeelding (zie de artikelen: Voeg een afbeelding toe of Afbeelding met begeleidende tekst, waarin beschreven wordt hoe een afbeelding wordt toegevoegd, met welke kenmerken en opties). Het verkleinen van een afbeelding is beschreven in Verkleinen van een afbeelding.

2. Deel 1: kopieer de gehele pagina

In Word selecteert u de gehele tekst, inclusief de afbeelding, via de menu-optie Bewerken - Alles selecteren (of Ctrl-A) en dan Bewerken - Kopiëren (of Ctrl-C). Op de website klikt u op de knop „Vanuit Word plakken / Paste from Word” . U kunt hiervoor de volgende artikelen gebruiken:

  1. Aanmaak / onderhouden van een pagina.
  2. Beheer boekpagina.
  3. Voeg een pagina toe.
  4. Boekpagina Toevoegen - stappenplan.
  5. Tekstverwerker TinyMCE.

en vul alle relevante rubrieken in van de pagina. Sla de pagina op (knop indienen) zodat dit werk niet verloren gaat. Klik meteen weer op „bewerken” bovenaan de pagina om de afbeeldingen toe te voegen.

Kopieer foto uit Word3. Deel 2: kopieer de afbeeldingen uit Word naar de webpagina

Om een afbeelding op de webpagina te zetten moet deze eerst op de harde schijf staan. Vandaar kan deze naar de website worden overgezet.

plakken in IrfanviewStap 1: Start Irfanview.

Stap 2: Ga naar de afbeelding in Word en klik met de rechtermuisknop op de afbeelding. Kies in het keuzemenu dat verschijnt „Kopiëren” (of klik op de afbeelding en dan Ctrl-C).

Stap 3: Ga naar Irfanview en plak de afbeelding hierin: ga naar de menuoptie Bewerken -> Plakken (of Ctrl-V).

Afbeelding - tabblad BeeldStap 4: Ga op de webpagina naar de plaats van de oorspronkelijk ingevoegde afbeelding en klik hier op met de rechter muisknop en selecteer „Eigenschappen van afbeelding” en dan op het tabblad „Beeld”. Noteer de „Afmetingen”. Klik daarna op Annuleren (omdat we niets hebben aangepast).

Stap 5: Controleer in Irfanview onderaan links of de afmetingen van de afbeelding dezelfde zijn als deze in Word (zoals in stap 4 is vastgelegd): vaak wordt een afbeelding in Word immers verkleind of vergroot. De afmetingen worden aangegeven als: b x h x k ofwel: breedte x hoogte x kleurdiepte. De kleurdiepte is in deze beschrijving niet relevant.
Het is verstandig de afbeelding altijd naar de gewenste grootte te brengen en dan pas op de website te publiceren (zie voor een toelichting: Verkleinen van een afbeelding).

Stap 6: Als de afmetingen niet gelijk zijn, breng deze dan op de juiste grootte in Irfanview door Afbeelding -> Formaat wijzigen (of Ctrl-R) te selecteren en daar de breedte of hoogte op te geven. Klik daarna op OK.

opslaan in IrfanviewStap 7: Sla de afbeelding op via Bestand -> Opslaan als (of het intikken van de letter S). Kies boven in het venster de map waarin u de afbeelding wilt opslaan (achter „Opslaan in”) en vul onderaan het venster, achter „Bestandsnaam” een duidelijke naam in (liefst zonder spaties tussen de woorden). Zorg ervoor dat bij „opslaan als” „JPG - JPEG bestanden” is geselecteerd (dit staat op de regel onder „Bestandsnaam”). en klik op Opslaan.
Opmerkingen:
a. Is achter „Opslaan in” niet de juiste map zichtbaar, klik dan op het blauwe knopje met een „V” erin achter de naam van de map en selecteer de juiste map.
b. Is „opslaan als JPG - JPEG bestanden” niet geselecteerd, klik dan op de tekst achter „opslaan als” en selecteer eerst „JPG - JPEG bestanden”

toevoegen van een afbeeldingStap 8: Ga weer naar de webbrowser en zoek vrij onderaan naar „Bestandsbijlages”. Klik op deze naam waardoor de mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen zichtbaar wordt. Klik op „Bladeren”, zoek naar de zojuist opgeslagen afbeelding, selecteer deze en klik op „Openen”. Klik daarna op „Bijvoegen”.

Stap 9: Zijn er meer afbeeldingen, vervolg dan met stap 2.

Stap 10: Sla de webpagina op door onderaan de pagina te klikken op „Indienen”. Nu zijn alle afbeeldingen opgeslagen op de website en kunnen deze in de tekst worden gepositioneerd. Open de webpagina opnieuw door op „bewerken” te klikken.

overzicht bestandsbijlagesStap 11: Ga op de webpagina weer naar de rubriek „Bestandsbijlages” en noteer de Drupal-naam van de afbeelding(en) zoals deze nu op de website bekend is (kijk onder Beschrijving naar http://example.com/files/yyyy.jpg of http://example.com/system/files/yyyy.jpg). Meestal zal de eerste van de 2 namen van eenzelfde afbeelding gelijk zijn aan de tweede naam. Alleen als de eerste naam al voorkomt in een (andere) pagina, wordt iets aan de tweede naam toegevoegd. U gebruikt de tweede (= onderste) naam, die begint met „http://”, maar alleen het deel vanaf „/files/”. Bijvoorbeeld: ”/files/foto_met_kopieren.jpg”.

opzoeken naam van de fotoStap 12: Ga in de tekst naar de plaats van de (eerste) afbeelding en klik daarop met de rechter muisknop (meestal te herkennen aan de contouren van de afbeelding). Klik op „Eigenschappen van afbeelding”. Zijn de contouren niet te zien, klik dan op de knop „Afbeelding toevoegen”.
Zet in het nieuwe venster achter „Afbeelding” de zojuist genoteerde naam. Als er al een naam staat, vervang deze dan door de hiervoor beschreven naam.
Sluit daarna het venster af met de knop Toevoegen (we hebben de gegevens van de afbeelding aangepast !).

Stap 13: Vul de overige velden in zoals beschreven in Voeg een afbeelding toe.

Stap 14: Zijn er meer afbeeldingen, ga dan door met de volgende in stap 12.

Stap 15: Sla de pagina op (klik onderaan de pagina op „Indienen”) en controleer of de gehele tekst, met afbeeldingen, naar uw wensen op de website staan. Indien dit niet het geval is, herstel dit dan.

Succes.