Wanneer gebruik ik gif, jpg of png?

Voor afbeeldingen op een website kan feitelijk alleen uit de drie bovenstaande bestandstypen worden gekozen.

.jpg (en .jpeg): Joint Photographic Experts Group

Voor foto’s en kleurverlopen is dit het juiste bestandstype. Het is levert de beste evenwicht tussen kwaliteit met de kleinste bestandsgrootte voor kleurenfoto’s. Het ondersteund een kleurdiepte van 24 bits en een instelbare compressie, die hoog kan oplopen. Het kent een ‘lossy’ compressie: hoe sterker wordt gecomprimeerd des te kleiner wordt het bestand. Maar er kunnen wel details verloren gaan. Zie ook wikipedia.

.gif: Graphics Interchange Format

Dit formaat is bij uitstek geschikt voor logo’s, diagrammen, andere illustraties en achtergronden („behang”). Gif slaat data op met een ‘lossless’ (verliesloze)  compressie. Hierbij gaan geen details verloren. Gif heeft echter als nadeel dat het alleen 8-bits afbeeldingen ondersteunt. Dat betekent dat slechts 256 kleuren kunnen worden gebruikt. Daarom is gif niet geschikt voor foto’s etc.
Gif heeft enkele specifieke toepassingsgebieden:

  • tekst: met jpg is tekst niet scherp weer te geven, met gif wel. Dus geschikt voor logo’s met tekst;
  • animatie: met een ‘animated gif’ kan een klein, bewegend plaatje worden getoond;
  • transparatie: één kleur kan worden aangemerkt als transparante kleur. Hierdoor kan de achtergrond door deze kleur heen „schijnen”. Ideaal om een witte rand rond een afbeelding te laten wegvallen tegen de achtergrondkleur of -patroon van de website.

Zie ook wikipedia.

.png: Portable Network Graphic

Dit formaat combineert een aantal eigenschappen van jpg en gif. Als transparantie nodig is in de afbeelding is dit formaat de beste keuze. Of als een afbeelding wordt gemaakt van een foto in combinatie met een vectorafbeelding (zoals vormen, tekst, enz.). Bij het comprimeren behoud png veel beter scherpe, contrasterende lijnen dan jpg.
Er zijn drie mogelijkheden bij png: 8-, 24- of 32-bits. 32-bits is eigenlijk 24-bits, maar met 8-bits ondersteuning voor een alfakanaal (= tranparantie). Meestal heeft png, net als jpg, een kleurdiepte van 24 bits (dus zijn 16 miljoen verschillende kleuren mogelijk, maar alleen in RGB-kleuren, dus niet in CMYK). Het is geschikt voor foto’s en dergelijke. De compressie is ‘lossless’ (verliesloos) waardoor de bestanden groter zijn dan bij jpg. De compressie van 8-bits png is echter groter dan bij gif, waardoor de bestandsgrootte en dus ook de laaddtijd kleiner is. Net als gif, kent png ook transparantie. Apng gebruikt een alfakanaal voor transparantie en is het bestandsformaat voor bewegende afbeeldingen.
Het enige bezwaar is dat oudere browsers png niet of beperkt ondersteunen. Het png-formaat bestaat sinds 1995 en is ooit in het leven geroepen om een patentvrij alternatief te bieden voor het gif-formaat. Zie ook wikipedia.

Andere bestandsformaten

Andere formaten zoals tif en bmp moeten nooit gebruikt worden voor een website: ze zijn veel te groot, waardoor de bezoeker „eindeloos” moet wachten voordat de webpagina is geladen. Dit geldt zeker voor iemand die geen breedband internetverbinding heeft. En u wilt toch geen bezoekers verliezen wegens te grote laadtijd van een pagina?

randomness